Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A hasnyálmirígy és a cukorbetegség

 Frissítve 2013.március 5.

 
A hanyálmirígy a pancreas hosszú lágy mirigyes szerv .A gyomor mögött helyezkedik el. Szélesebb feji és keskenyedő farki részét kü-lönböztetik meg .A feji rész jobb oldalon illeszkedik a C alakú patkóbél homorulatába .Sok apró lebenykéből , acinusokból áll ,ezek választják ki az emésztőenzimeket .Az enzimek csak lugos PH-jú közegben képesek működni .A gyomorból érkező savas tartalom közömbösítéséről és lúgossá tételéről az epe gondoskodik .Minden egyes lebenykének van egy központi gyüjtővezetéke .Ezek egyesül-ve továbbítják a szekrétumot a fő hasnyálmirígy vezetéken keresztül a patkóbélbe .Létezik egy kisebb ,közvetlenül a fő vezeték előtt a patkóbélbe belépő mellék vezeték is. Az epehólyagot az epe kiürítésére serkentő kolecisztokinin hormon indítja meg a hasnyálmirigy váladékainak a kiürülését is .
                                                 

 

beolvasas0014.jpg

A hasnyálmirígy és a máj  szöveti szerkezete a patkóbéllel

 

A hasnyálmirigy kettős feladatot ellátó szerv .A belső elválasztási funkciót a lebenykék között található Langerhans –szigetek végzik. Ezek termelik a vércukor szint szabályozó inzulin hormont .Ez a kémiai hírvivő –szabályozó vegyület közvetlenül a vérbe ürül és szabályozza a cukoranyagcserét .A szigetek a hasnyálmirigy súlyá-nak alig egy százalékát teszik ki.
Az inzulin hormon csökkent termelése ,vagy hiánya okozza a diabetes mellitust a cukorbetegséget .Ez egy olyan anyagcsere betegség amikor a szervezet a táplálékkal bevitt szénhidrátot (cukrot )egyáltalán nem,vagy csak részben képes értékesíteni .Amiatt ,hogy a szövetek nem  tudják a cukrot felhasználni ,az felszaporodik a vérben .Normális körülmények között 100 ml vérben 100-120 mg cukor van .Cukorbetegségben ez az érték 160 fölé is mehet (hiperglikémia). A vérben felszaporodott cukrot a vese kiválasztja .Ilyenkor a cukor megjelenik a vizeletben is ,holott nor-málisan a vizelet nem tartalmaz cukrot . Érdekességként említem meg ,hogy a középkorban a cukorbetegség diagnosztizálása a vizelet megkóstolásával történt .A cukor kiürítéséhez folyadékra van szükség .A folyadékszükséglet a kiválasztandó cukor mennyiségével lineárisan nő. A vese által kiválasztásra kerülő cukor mennyiségével arányosan nő a vizelet mennyisége .Ez az egyik szimptómája a cukorbetegségnek .A fokozott vizelet kiválasztás miatt a beteg szomjazik és sokat iszik .
Fontos tünete a cukorbajnak ,hogy a beteg sokat eszik,ennek ellenére lesoványodik . A szénhidrát ugyanis az egyik legfontosabb tápanyag amelyet a cukorbeteg szervezete nem tud felhasználni . Ennek pótlására a szervezet más anyagokat ,zsírokat és fehérjéket bont le .A fokozott fehérje felhasználás miatt a beteg mindég éhes-nek érzi magát ,és gyengeségről ,fáradtságról panaszkodik .A bőr fertőzésekkel szembeni ellenállása az elégtelen táplálkozás miatt csökken,ezért a cukorbetegeken gyakran támadnak szőrtüszőgyul-ladások ,gennyesedések .
A cukorbetegségnek két típusa van:az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun megbetegedés aminek a hátterében az áll ,hogy a szervezet immun rendszere idegenként ismeri fel a saját sejtek egy részét ,és autoimmun gyulladás következtében elpusztitja a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjeit. Ez a diabetesz bármely életkorban előfordulhat de leggyakrabban gyermek –és fiatal felnőtt korban jelentkezik .A betegek általában soványak és gyakori a jelentős súlyveszteség a betegség megállapítása előtt. A tünetek gyorsan alakulnak ki .A betegek kezeléséhez inzulin szükséges .
 

hm-langerhans-sz..jpg

A hasnyálmirígy a béta sejzekkel és a Langerhans -sziget mikroszkópos képe
A 2-es típusú diabetesz mellitust (más néven nem inzulinfüggő cukorbetegség) az izolált szénhidrátok nagymennyiségű fogyasztása (cukor,fehér liszt stb.) a magas glikémiás index (GI) okozza . A glikémiás index azt fejezi ki,hogy milyen az adott táplálék szénhidrátjainak a vércukorszintre gyakorolt hatása ,vagyis az adott táplálék szénhidrátjai gyorsan ,vagy lassabban szívódnak-e fel. Az indexet százas értékkel fejezik ki. Az alacsony GI értékű táplálékok 40 alatti értékűek .Ebbe a kategóriába sorolhatók a zöldségek és a hüvelyesek,a gyümölcsök közül az alma, körte,cseresznye,kivi,zöld szőlő,barack ,a teljes kiőrlésű gabonafélék lisztje és a belőlük készült pékárúk ,továbbá a gyümölcscukor ,a keserű csoki ,a zabpehely. A magas GI táplálék értéke 60 fölötti .Ezek a sült krumpli ,a krumplipüré ,a palacsinta ,aszalt szilva ,datolya ,görögdinnye ,édesített tejtermékek a cukor, a puffasztott rizs ,a fehér rizs,édesített szörpök,sütemények gyümölcslevek .Minél magasabb a glikémiás indexe a szénhidrátoknak annál gyorsabban szívódnak fel és jutnak  a vérbe és annál nagyobb inzulintermelésre késztetik a szervezetet.
Az éveken át tartó magas inzulinszint, pontosabban az étkezésen-ként jelentkező inzulinhullám miatt a sejtek védekezni kezdenek a beléjük pumpált sok cukor „ az édes méreg „ ellen és kialakul az inzulinrezisztencia vagyis a sejtek ellenállnak az inzulin sejtfal nyitogató kisérleteinek .Ám mivel az agy érzékeli,hogy a vérben ott a sok cukor utasítja a hasnyálmirígyet , hogy még több inzulint termeljen ,a sejtek viszont egyre jobban ellenállnak .Egy ponton azonban a hasnyálmirigy feladja a küzdelmet és a tartósan magas vércukorszint elkezdi a romboló munkáját végezni aminek vakság ,érelmeszesedés,lábamputáció ,infarktus és impotencia lesz a következménye .
 

diabeteszes-lab.jpg

       Diabeteszes fekélyes  láb
A betegség kezdetén gyakori a tünetmentesség .A tünetek csak lassan alakulnak ki, gyakran csak a különböző szövődmények megjelenése kapcsán diagnosztizálják a kórt. A betegség hagyományos orvosi kezelése a kezdeti szakaszban életmód változ-tatással ( helyes táplálkozás, diéta,testsúly csökkentés,sport) majd vércukorcsökkentő ,valamint az inzulin hatását növelő tablettás készítményekkel történik .A betegség későbbi szakaszában amikor az inzulin termelés már kimerült, az 1-es típusú diabéteszhez hasonlóan már szükségessé válik az inzulin adása .
Az inzulinrezisztencia szorosan összefügg az elhízással .Ami nem véletlen mert az elhízást az izolált szénhidrátok (cukor és a fehér lisztből készült termékek) okozzák a magas glikémiás indexük miatt. A 2-es tipusú betegeknek 80%-a elhízott és magas vérnyomástól is szenved .Noha a betegség idős,vagy középkorúakál alakul ki manapság az fiatalkori elhízás rohamos terjedésével ebben a korban is növekszik a száma .A fejlett társadalmakban tapasztalható egészségtelen életmód és táplálkozási szokások miatt a 2-es típusú diabeteszben szenvedők száma drámaian növekszik. Korábban ezt a betegséget enyhe jelzővel illették mivel az elején nem okoz panaszt ,nem igényel inzulin kezelést .Ma már tudjuk,hogy a súlyos kórok kategóriájába tartozik ,amit komolyan kell venni. Súlyos azért mert 10-15 évvel megrövidíti a várható életkor ,nagyon magas a diabeteszben szenvedők körében a szív-és érrendszeri betegek gyakorisága és súlyossága .
                   

vercukor-meres.jpg

 
                    A vércukorszint otthoni mérése
 
 
 
A cukorbetegség különböző szövődményekkel is járhat .Egyik legsúlyosabb állapot amikor a kórosan lezajló anyagcsere folyama-tok következményeként savanyú kémhatású anyagok ún.ketontes-tek keletkeznek és halmozódnak fel a vérben (acidózis) .és kialakul a diabetikus kóma .Ez az állapot eszméletzavarral vagy eszmélet-vesztéssel jár .Ilyenkor a beteg bőre száraz ,meleg ,légzése mély .Súlyos szövődményként társulhat a cukorbetegséghez az érelme-szesedés és a szürkehályog .
A diabeteszes vesekárosodás a hosszú időn át (25 év) cukorbeteg-ségben szenvedőknél jelentkezhet. A vese kis erei károsodnak amelyek a vizelet szűrését végzik.Első tünete ,hogy a vizelettel több
 
                          
 
                        Diabetikus vesekárosodás kórszövettani képe
 
fehérje ürül.A vesekárosodás rendszerint magas vérnyomással társul ,amit kezelni kell.
A diabeteszes retinopátia a szem ideghártyájának nem gyulladásos ,a cukorbetegséggel összefüggő betegsége .Felismerése szemfe-nék vizsgálattal történhet.A rece(ideg)hártyán bevérzések keletkez-hetnek a mikrokapillárisok károsodása miatt.Enyhébb és súlyosabb
                         
                              

cukorb.retinopatia.jpg


                                 Diabetikus retinopátia
formája ismert. Az időben végzett lézerkezeléssel a folyamat megállítható .
A diabeteszes neuropátia az idegek cukorbetegséggel összefüggő bántalma .10 éves cukorbetegség után a betegek felének van ilyen bántalma .Feltehetően az idegeket ellátó kiserek cukor általi károsodása okozza .Leggyakoribb formája a szenzoros neuropátia az érzőidegek megbetegedése ,és a kezek,lábak kesztyű illetve zokniszerű fájdalmával,zsibbadásával jár.Ritkább a motoros neuro-pátia ,amely az izmok sorvadását okozza .Előfordul a vegetatív ideg-rendszer neuropátiája ami a belső szervek működésének a zavarát okozza ,szapora szívverés léphet fel ,potenciazavarok ,a gyomorü-rülés lelassulhat ,székrekedés ,vagy éppen rohamoban jelentkező hasmenés léphet fel. Jellemző,hogy a koszorúserek elzáródása (makroangiopátia) fájdalommentesen zajlik (csendes infarktus) .Legfontosabb a megelőzés módszere ,a vércukorszint alacsonyan való tartásával.
                          

190px-insulin_application.jpg


 
Inzulin beadása a bőr alatti kötőszövetbe inzulin toll segítségével
 
A diabeteszes láb szindróma
A cukorbetegség komplex szövődménye .Ez esetben a diabeteszes neuropátia vagyis a perifériás érző-és mozgató,valamint a vegetatív idegek károsodása társul a többé ,kevésbé fennálló közepes és nagyér károsodásokkal (makroangiopátia ).Az érző idegek károsodása miatt csökken a fájdalomérzés,aminek a következtében a sérülések hosszú ideig felfedetlenül maradnak .A mozgató idegek károsodása miatt a láb izomzata sorvad és a láb deformálódik.A bőr kiszárad és a sarkakon bereped.Fekély képződhet ,ami nehezen gyógyul .
Alacsony vércukorszint (hipoglikemia )
Az inzulin túladagolása ,vagy kevés szénhidrát felvétele hipogliké-miát okoz .Alacsony vércukorszintről akkor beszélünk ha a vércu-kor 40-60 mg/dl alá esik. Ilyenkor a beteg külső segítséget igényel ,mert egyedül nem képes megfelelő reakcióra .Mivel a máj és az izom megfelelő glikogén és glükóz tartalékokkal rendelkezik bizo-nyos idő elteltével képes a fiziológiás állapot helyreállítására .
A kezdeti hipoglikémia tünetei :
·        viszketés
·        fáradtság
·        hideg izzadás
·        remegés
·        hányás
·        összecsukló térd
·        gyors szívverés
·        idegesség
·        koncentrációzavar
·        farkasétvágy
Előrehaladott hipoglikémia :
·        szédülés
·        beszédzavar
·        látászavar
·        koncentráció zavar
·        hallucináció
·        pánik
·        bénulás
·        epilepszia
·        az eszmélet fokozatos elvesztése ,kóma .
A hipoglikémia gyorsan felszívódó cukrok adásával megszüntethető. Szükség esetén szakember intravénásan adhatja a kómában lévő betegnek ,vagy intramuszkulárisan glükagon injekcióval  is megoldható .

                                             

inzulinpumpa.jpg

                               Inzulin pumpa